ရန္ကုန္ ၊ ၁၅-၉-၂၀၁၃
ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္
ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြား
ျခင္းသည္ အေရာင္တင္ ဆုိးေဆး အသံုးျပဳေသာ အစားအစာ မ်ား စားသံုးမႈေၾကာင့္
ျဖစ္သည္ဟု ျမန္မာႏုိင္ငံ
စားသံုးသူ ကာကြယ္ေရး အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဗအုပ္ခုိင္ က ေျပာၾကား ခဲ့ေၾကာင္း
သိရသည္။
အဆုိပါ အေရာင္တင္ ဆုိးေဆး
အသံုးျပဳ
အစားအစာ မ်ားမွာ မွ်စ္ ၊ လက္ဖက္ အစို ၊ အေရာင္တင္ င႐ုတ္သီးမႈန္႔ ၊ ေရာင္စံု
အေအး မ်ိဳးစံု
၊ ဂ်ယ္လီ ( ေရာင္စံု ) ၊ တ႐ုတ္မွ လာသည့္ မုန္႔မ်ား ၊ ပလတ္စတစ္ ထုတ္ပုိး
အစားအစာ မ်ား
၊ ပုိးသတ္ေဆး ဖ်န္းထားေသာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား ေၾကာင့္ အသည္း ႏွင့္
အစာအိမ္ ကင္ဆာမ်ား
ျဖစ္ပြား ရလ်က္ ရွိေၾကာင္း ၄င္းက ေျပာၾကား ခဲ့သည္။
" ဒီဆုိးေဆး ပါတဲ့
အစားအေသာက္
ေတြေၾကာင့္ ျမန္မာႏုိင္ငံ မွာ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းက တစ္ႏွစ္ထက္
တစ္ႏွစ္ ပုိၿပီး
ျမင့္တက္ လာတယ္ ၊ ကင္ဆာ ေရာဂါ ေလ်ာ့က်ဖုိ႔ အတြက္ ျမန္မာႏုိင္ငံ သားေတြ
အစားအေသာက္ ေကာ
၊ အေနအထုိင္ ေတြပါ ျပဳျပင္ သြားဖုိ႔ လုိအပ္ ပါတယ္ .... " ဟု ၄င္းက ထပ္မံ
ေျပာၾကား
ခဲ့သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံ တြင္ ၁၀
ႏွစ္တာ ကာလအတြင္း
ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းသည္ ၃၀ ရာခုိင္ႏႈန္း ျမင့္တက္ လာခဲ့ၿပီး အိမ္ေထာင္စု
၄ စုတြင္
တစ္စုခန္႔မွာ ဆုိးေဆးေၾကာင့္ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားေၾကာင္း ၊ အခ်ိဳ႕မွာ
မ်ိဳး႐ုိးေၾကာင့္
ဟု သိရသည္။
ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားမႈ ႏႈန္းသည္ လာမည့္ ၂၀၃၀ ျပည့္ႏွစ္တြင္ တစ္ကမၻာလံုး အတုိင္းအတာ အရ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ျမင့္တက္ လာႏုိင္ေၾကာင္း ႏွင့္ WHO ၏ အစီရင္ခံစာ တြင္ ၂၀၁၂ ခုႏွစ္ အတြင္း ကမၻာ တစ္၀န္းလံုး၌ လူေပါင္း ၁ ဒသမ ၈ သန္းခန္႔ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားၿပီး ၅ သိန္းေက်ာ္ ေသဆံုး ခဲ့ေၾကာင္း သတင္း ထုတ္ျပန္ ခဲ့ေၾကာင္း သိရွိရသည္။ ( သိုက္ရာဇာ )
MWD
No comments:
Post a Comment
သင့္စိတ္ႏွင့္သင့္ကုိယ္လြတ္လက္စြာေပါက္ကြဲပုိင္ခြင့္ရွိပါတယ္ ဒါေပမဲ့ သင္ေပးသြားတဲ့ Comment ဟာသင့္ရဲ႕စိတ္ထားပါပဲ မိတ္ေဆြ...လာေရာက္အားေပးတဲ့အတြက္ အျမဲေက်းဇူးတင္ေနမွာပါ.....GOOD LUCK...